top of page

temel
aydınlık oda

1990’lı yılların başında satışa sunulan sayısal (dijital) fotoğraf makineleri gün geçtikçe pazarda kendine hiç de azımsanmayacak bir oranda yer edindi. İnternet kullanımının yaygınlaşması, kameralı cep telefonlarının üretimi, akabinde fotoğraf paylaşım siteleri ve sosyal ağların çoğalması derken fotoğraf tüketimi kontrol edilemez bir hal aldı. Çekildikten sonra bilgisayara yüklenip unutulan fotoğraflar, hard disklerin bir köşesinde fotoğraf mezarlıkları oluşturdu.

 

Temel Aydınlık Oda Atölyesi’yle amaçlanan; çekim aşamasından başlayarak, fotoğraflarınızın bilgisayara aktarılması, arşivlenmesi, işlenmesi ve baskı aşamasına kadar geçen tüm süreçte kontrolün sizin elinizde olmasını sağlamak.

_600x337_bw-tv-set+(1).jpeg

6 hafta
haftada 1 gün
cuma
15.30-17.30
6 kişi

Atölye danışmanı:

Serhat Şatır

Atölye bedeli:
Yetişkin 2500 ₺
Öğrenci 2000 ₺

(Lise ve Üniversite Lisans Öğrencileri)

1. Buluşma:

Mevcut fotoğrafları kişisel kullanım ihtiyaçlarına göre sıralama, derecelendirme, filtreleme, çalışma alanları yaratma gibi arşivleme araçlarının kullanımı.

2. Buluşma:

 

Raw formatındaki fotoğrafları geliştirirken kullanılan araçlar ve sekmeleri tanıma. Temel değişkenler (beyaz dengesi, pozlama, kontrast, açık ve gölge tonlar, berraklık, canlılık, doygunluk) ve aralarındaki bağlantılar. Histogram okuma. Fotoğrafı istenilen formatta ve boyutta kaydetme.

 

3. Buluşma

 

Ton eğrisinin (tone curve) parametrik ve noktasal kullanımı. Keskinlik ve parazit (noise) oluşum nedenleri ve kontrol edilebilme yöntemleri

4. Buluşma:

Ton, doygunluk ve ışıklılık değişkenlerinin sekiz renk üzerinden kontrolü. Fotoğrafı siyah beyaza çevirme yöntemleri ve renklerin gri skaladaki karşılıklarını kontrol etme. Fotoğraftaki açık ve koyu tonlara farklı tonların kontrollü bir şekilde uygulanması.

 

5. Buluşma:

Kullanılan lenslerin küresel bozulma (distortion) etkisini kontrol etme. Renksel sapmaların (chromatic aberration) giderilmesi. Perspektif kontrolü. Fotoğrafta sis etkisini azaltma ya da artırma ve kırpma sonrası vinyet efektlerinin kullanımı. Gerektiğinde herhangi bir fotoğrafa uygulanmak üzere oluşturulan ayarlar şablonunu hazır ayar olarak kaydetme. Tek bir fotoğrafın farklı düzenlemelerle, birden fazla şablonla, anlık görüntü olarak kaydedilmesi.

 

6. Buluşma:

Ayarlama fırçası, dereceli filtre ve radyal filtre araçlarıyla fotoğrafta bölgesel düzenlemeler.

bottom of page